Päällikön palsta

Päällikön palsta

Tällä palstalla käydään läpi tulevia ja menneitä tapahtumia sekä asioita valmennuspäällikön näkökulmasta.

Menestyksen nälkä

Pitkä syyskausi alkaa olla joulua vaille paketissa.  Näin joulun alla ihmiset usein rauhoittuvat ja muistelevat menneitä. Tässä muutama ajatus mitä tulee mieleen Rangersin syksystä 2014 ja tulevasta projektista, muutos 2015.

Omasta mielestäni Rangersin syksy on ollut nousujohteinen ja monella osa-alueella olemme menneet parempaan suuntaan. Esimerkkinä voi mainita useamman joukkueen selkeän pelillisen kehityksen. Joukkueissa on tällä hetkellä todella hyvä ja innostunut meininki päällä. Halu oppia uutta ja kehittää omaa joukkuetoimintaansa on valmennuksen perusasioita ja ne on helppo tokaista, mutta ei todellakaan helppoa saada käytännössä toimimaan sekä jalkautumaan jokapäiväiseen harjoitteluun. Syksyn aikana on kuitenkin ollut ilo nähdä ja toimia usean todella motivoituneen valmentajan ja joukkueen kanssa. Tiedonhalu on hyvällä tasolla ja se kantaa varmasti hedelmää tulevaisuudessa.

Livet är inte dansa på rosorna, oli lause jota käytin miltei jokaisessa lukion ruotsin kirjoitelmassa. Samaa lausetta voi käyttää myös seuratoiminnan haasteissa. Seurassa työskentely ja Rangersin toiminnassa mukana oleminen on valtaisan hienoa ja antoisaa aikaa.  Seuratoiminnassa on valtava määrä asioita, joita voi ja pitää pystyä parantamaan. Asioiden eteenpäin vieminen ja sen näkyminen käytännössä on välillä haastavaa ja konkreettista tulosta on vaikea mitata. Urheilullista tulosta voi mitata. Olet juuri niin hyvä kuin viimeinen pelisi, mutta minkälainen Meidän seuramme on ja miten se voi ja mitä haluamme tulevaisuudessa on asioita, jotka eivät näy heti tulostaululla.

Niin kuin alussa mainitsin, joulu on rauhoittumisen aikaa. Minulla oli viime sunnuntaina ennen Suomen ja Ruotsin salibandyn MM-finaalia hieman aikaa miettiä, rauhoittua ja muistella menneitä. Viime lauantaina pelattiin Rangers legendat vs Kylien All-star ottelu, jossa oli monenlaista pelimiestä omankin salibandyuran varrelta. Oli hienoa nähdä vanhoja pelikavereita ja vaihtaa kuulumisia. Vääjäämättä itselleni tuli seuraavana päivänä ajatus mieleen, että tässä on omia pelivuosiakin enemmän takana kuin edessä. Huikeita vuosia. Hienoja voittoja, kirveleviä tappioita, isoja mokia, onnistumisia, ilon ja surun kyyneliä. Voin sanoa, että olen etuoikeutettu, koska olen saanut salibandylta niin paljon. Isoja tunnetiloja, hetkiä joita ei kaupasta saa, onneksi…

Muutos 2015

Omasta kokemuksestani voin sanoa, että harjoittelun vaikutus omaan salibandypolkuusi on kaiken A ja O. Siitä kaikki urheilun ja salibandyn parissa olevat ihmiset ovat varmasti samaa mieltä. Niinpä haastankin sinut muutokseen 2015! Olen tässä reilun vuoden aikana, kun olen seurassa ollut töissä, nähnyt todella paljon hyviä, potentiaalisia ja eteenpäin pyrkiviä nuoria tyttöjä ja poikia joiden tavoitteet ovat kovat. Salibandy on tänä päivänä äärimmäisen kova ja fyysinen laji. Pelkkä fysiikka ei kuitenkaan riitä vaan sinun pitää olla teknisesti, taktisesti ja ennen kaikkea henkisesti kovalla tasolla mikäli haluat olla parempi kuin muut. Tiedän, että moni antaa lajille tällä hetkellä todella paljon, mutta uskon että ruuvissa on vielä kiristämisen varaa. Harjoittelu, lepo, syöminen, siviilielämän kiireet, uni, päihteet mainitakseni ovat asioita, joita pelaajan tulee huomioida ja katsoa, että homma on tasapainossa. Yksin tämä on varmasti vaikeaa ja siksi sinun pitääkin pyytää apua. Se voi olla valmentaja, isä, äiti, sukulainen, opettaja jne.  Kysyvä ei tieltä eksy ja siksi oma-aloitteisuus ja tiedon hakeminen on ensisijaisen tärkeää.

Miksi tämä tuli mieleeni? Minä en tätä nuorempana ymmärtänyt. Tai ymmärsin, mutta en osannut, halunnut tai viitsinyt kysyä apua.

Minulta kesti kauan tuon rytmin löytämiseen ja tiellä pysyminen vieläkin hankalaa.  Aina ei tarvitse mennä pisintä reittiä pitkin.

"Kehitys loppuu tyytyväisyyteen "

Hyvää joulua ja onnellista uutta vuotta!

Terveisin

Sebastian Fager-Pintilä,

valmennuspäällikkö,

Kirkkonummi Rangers